SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

VİTR BAHSİ

<< 1473 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَ الْمَهْرِيُّ أَخْبَرَنَا ابْنُ وَهْبٍ حَدَّثَنِي عُمَرُ بْنُ مَالِكٍ وَحَيْوَةُ عَنْ ابْنِ الْهَادِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ بْنِ الْحَارِثِ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا أَذِنَ اللَّهُ لِشَيْءٍ مَا أَذِنَ لِنَبِيٍّ حَسَنِ الصَّوْتِ يَتَغَنَّى بِالْقُرْآنِ يَجْهَرُ بِهِ

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Nebi  (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

 

"Allah (c.c.) güzel sesli bir Peygamberin sesini güzelleştirerek (nağme yaparak)-[açıktan]-okuduğu Kur'an'ı dinlediği kadar hiçbir şeyi dinlemedi."

 

 

İzah:

Buhâri, fedailü'l-kur'an; tevhid; Müslim, Müsâfirin; Nesâî, iftitah; Tirmizi, sevâbü'l-kur'an; Dârimi, salât; fedailü'l-kur'an; Ahmed b. Hanbel, II, 271, 285.

 

Hadis-i şerifteki Allah'ın dinlemesinden murat okuyandan razı olması amelini kabul edip sevabını kat kat vermesidir. Çünkü kulak vermek manasında olan dinlemenin şahıslara göre farklılık gös­termesi Allah için muhaldir. Zira bu dinleme türü ilginin azlık ve çokluğuna göre durumu değişen insanın halidir. Halbuki Cenab-ı Allah'ın dinlemesi fark­lılık göstermez. O halde hadisi "Allah (c.c.) Kur'an'ı makam ile okuyan Pey­gamberden razı olduğu kadar hiçbir şeyden razı olmadı" şeklinde anlamak gerekir.

 

Hadis-i şerifteki "Kur'an" sözü ile tüm mukaddes kitapların kast edil­diği Nebi kelimesinin nekre (belirsiz) oluşunun buna delil olduğu söylen­mektedir.

 

Metindeki "Onu açıktan okur" sözü Ebu Davud'un rivayeti­ne göre, hadisin aslından gibi görünmektedir. Ama bu doğru değildir. Çün­kü o söz râvilerden Ebu Seleme veya bir başkasına aittir. Hadisin Buhâri'deki rivayetinde bu söz "bir arkadaşı ona açıktan okur dedi" şeklindedir. İbn Hacer el-Askalânî Ona'daki zamirin Ebu Seleme'ye ait = arkadaş kelimesinin de Abdulhamid b. Abdurrahman oldu­ğunu söyler.EbuDâvûd' un oğlunun aynı hadisi Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'i makam yaparak okuyan bir Peygamberi din­lediği (razı olduğu) kadar hiçbir şeyi dinlemedi" sözleriyle yaptığı rivây eti­nin sonunda Ibn Şihab "Abdulhamid b. Abdurrahman Ebî Seleme'den  Kur'an'ı makam yaparak (yani) açıktan okuyan" diye haber verdi" dedi" şeklindeki sözler de, üzerinde durulan sözün hadis met­ninden değil, Ebu Seleme tarafından ilâve edilmiş olduğunu gösterir. Bu tip hadislere "Müdrec hadis” denilir. Hadis metninde kasdî olarak yapılan bu tür eklemeler hoş karşılanmamaktadır.